Gick tre kilometer i protest

Uppdaterad
Publicerad

Hertsöbor ville i dag visa upp hur den nya skolvägen kan komma att se ut.

Idag samlades föräldrar och engagerade Hertsöbor för att visa upp hur vägen till skolan skulle kunna se ut för eleverna – ifall Hertsöskolans högstadium flyttas till Örnässkolan. Men de inbjudna politikerna lyste med sin frånvaro.  Upp mot tre kilometer, vilket är gränsen för att få gratis skolskjuts, kan eleverna få promenera varje morgon om högstadiumet flyttas.

– Självklart ska beslutet grundas på fakta, men vi vill visa lite mer vad det faktiskt kommer att innebära för våra barn. Att det är en lång väg att gå och den kan upplevas som väldigt otrygg, säger Annica Isaksson från intressegruppen för Hertsön.

En dök upp

Men av de 30 skolpolitiker som bjudits in till promenaden, och som ska vara med och fatta beslut om skolornas framtid, dök bara en enda upp – vänsterpartiets Monica Carlsson.

– Det var viktigt att få gå den här promenaden. Det som bekymrar mig väldigt mycket är att det här kommer att bli en klassfråga. Att många kommer att ha råd att köpa en bussbiljett, för jag tror att det definitivt kommer att vara ett alternativ, och andra kommer inte att ha råd. De kommer att få gå den här vägen som stundtals och bitvis känns ganska osäker, säger hon.

Luleå kommun håller just nu på att samla ihop synpunkter inför ett kommande politiskt förslag om skolans framtid i kommunen. Ett beslut ska sedan fattas under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.