Arkivbild Foto: SVT

Giftiga alger upptäckta i Furufjärden

Uppdaterad
Publicerad

Giftiga alger har upptäckts i Furufjärden i Luleå kommun och nu uppmanas allmänheten att undvika att komma i kontakt med vattnet.

Den 10 juli fick Länsstyrelsen in en rapport om algblomning i Furufjärden några mil norr om Luleå. Prover togs och efter en analys bekräftar nu Länsstyrelsen att det handlar om blågröna alger av arten Dolichospermum.

Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att undvika bad och att hålla barn och husdjur borta från vattnet.

– Algerna är toxiska, alltså giftiga, men själva giftigheten beror på ansamlingen, alltså vilken koncentration det är i vattnet och det vet vi inte. Därför uppmanar vi folk att undvika att bada, säger Erik Owusu-Ansah på Länsstyrelsen i Västerbotten som är ansvariga för provtagningar av vatten.

Utslag och illamående

Vilken koncentration av de giftiga algerna som finns i vattnet varierar från dag till dag berättar Erik Owasu-Ansah och beror på parametrar som temperatur och hur det blåser.

Att komma i kontakt med blågröna alger eller få i sig av vattnet kan medföra utslag på huden och illamående.

– Det finns några fall runt 2009 då hundar fick i sig av vatten som innehöll blågröna alger och de dog faktiskt, så det finns en risk, säger Erik Owusu-Ansah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.