Hör Petra Viklund, VA-chef i Luleå kommun, förklara varför det är dåligt med silver i kläder. Foto: Adam Ihse/TT/SVT

Luktfria träningskläder läcker giftigt silver i dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Silver i sportkläder, tillsatt för att få bort svettlukt, tvättas ur efter bara några tvättar. Men det giftiga ämnet fångas inte upp i våra reningsverk. Det visar helt nya laboratorieanalyser som Svenskt Vatten publicerar i rapporten ”Silverläckan”.

De sportkläder som beskrivs som luktfria innehåller oftast silver. Anledningen till att man behandlat klädesplaggen med silver är att de ska lukta mindre svett.

Men enligt laboratorieanalyser som branschorganisationen Svenskt Vatten publicerat så tvättas det mesta av silvret ur kläderna redan efter tio tvättar – närmare bestämt mellan 30 och 70 procent.

Något som kan ställa till med stora problem när det kommer ut i avloppsvattnet. Silver är giftigt för vattenlevande organismer och kan även påverka människan. När silvret tvättas ur kläderna, hamnar det så småningom i reningsverket.

Reningsverket kan inte rena vattnet

Det är i det biologiska steget i reningsverken som silvret blir ett stort problem när man ska rena vattnet. Där använder man sig av små plastbitar som skapar en miljö för mikroorganismer att växa på så att de kan äta upp näringsämnena från avloppsvattnet och på så sätt rena vattnet. Men de klarar inte av att helt rena bort metaller som exempelvis silver.

– Silvret som kommer in till reningsverket kan vi inte rena bort. Det är en tungmetall, det anrikas antingen i slammet så det sprids på åkrar eller så åker det ut i vattendrag, säger Petra Viklund, vatten- och avloppschef på Luleå kommun.

”Bättre att kläderna får lukta lite”

Eftersom antibakteriellt silver är giftigt klassas det som en biocid av EU. Mycket av silvret samlas idag på sjöbottnar där det utgör ett stort hot mot bottenlevande organismer. Därför går Luleå kommun ut med en uppmaning.

– Vi vill helst att man väljer bort den här typen av kläder helt. Det är bättre att kläderna får lukta lite än att vi skadar vattnet och miljön, säger Lars Bännvall, chef för avloppsreningsverken på Uddebo i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.