För att förgifta sin sambo odlade kvinnan bland annat växten stormhatt. Foto: Polisen

”Giftkvinnan” i Piteå döms till sju års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i Piteå som tidigare dömts av tingsrätten i det så kallade ”giftmålet” till ett år och sex månaders fängelse får nu sitt straff skärpt av Hovrätten i Övre Norrland till sju års fängelse.

Kvinnan, i 30-årsåldern, åtalades år 2019 för att våren 2016 ha satt eld på ett flerfamiljshus där hon och hennes sambo bodde. Hon ska även ha skaffat olika giftiga ämnen, bland annat växten stormhatt, och försökt förgifta mannen.

Kvinnan har också åtalats för grovt bedrägeri och grov urkundsförfalskning. Detta då hon enligt åklagaren har använt sambons identitet, utan hans vetskap, och tagit olika lån och krediter och fått ut försäkringspengar.

Hittade lapp  i hennes ficka

Hovrätten ändrar nu tingsrättens dom i ”giftmålet” och dömer även kvinnan för förberedelse till mord. Fängelsestraffet skärps till sju års fängelse.

Kvinnan frias från brottsmisstankarna om grov mordbrand – men döms till förberedelse till mord under perioden 1 april 2016–18 maj 2016.

I sin dom tar hovrätten upp den handskrivna lapp soom hittades i kvinnans jacka där det bland annat stod:

”städa huset/garaget/ torka ur bilarna/handskar /dumpa bevisen, Hur? vatten? skogen? tippen? Hitta lämplig substans /Kalium? Natriumazid Hamna på sjukhus, port injicera/Se honom dö /vatten/handskar/sprutor”.

Enligt hovrätten är lappen som påträffats otvetydig och visar på en utstuderad brottsplan med syfte att ta livet av någon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.