Det miljardinvesteras i vindkraftsparken i Piteå. – Det här är en av de största investeringarna vi ser i Sverige just nu, säger Mikael Damberg (S) är närings- och innovationsminister.

Miljarder till gigantiskt vindkraftpark i Piteå

Publicerad

Åtta miljarder är nu säkrade för vindkraftsparken i Piteå och därmed finns det hopp för att Europas största landbaserade vindkraftparksbygge i Piteå blir verklighet.

– Det här är en av de största investeringarna vi ser i Sverige just nu. Det kommer att skapa jobb under byggfasen men också under driftfasen längre fram, säger Mikael Damberg (S) är närings- och innovationsminister.

500 nya jobb

Bara uppbyggnaden av vindkraftsparken beräknas generera cirka 500 nya jobb. Sedan tillkommer bland annat hotellvisteleser och restaurangbesök.

– Vi ser ett väldigt stort intresse nu bland stora amerikanska företag och allt det är byggt på att vi är duktiga på energipolitik och inte minst grön energipolitik. Det här är ett viktigt besked för Sverige och norra Sverige, säger Mikael Damberg.

Näringsministern hyllar Piteå

Även om Sveriges näringsminister nämner just regeringens energipolitik, upprepade gånger, som den stora anledningen till att utländska investerare nu sökt sig hit, så hyllar han även Piteå för att man nu visat här hur lönsamt det kan vara att våga tänka miljövänligt.

– Det händer väldigt mycket i norra Sverige och Norrbotten vilket är roligt därför att det skapar ett intresse för andra att göra investeringar här. Jag tror att framgång föder framgång så den här jätteinvesteringen kommer leda till fler investeringar och jobb här uppe, säger Mikael Damberg.

179 nya vindkraftverk

Projektet har delats upp i tre etapper och i nuläget finns 48 vindkraftverk. Och nu har det tillkommit finansiering för ytterligare 179 stycken. Från investerarnas håll pekar man på den svenska energipolitiken som en anledning till att man öppnat plånboken.

– Främst är det den svenska energipolitiken och de mycket stabila förutsättningarna. Regeringen står helt och fullt bakom förnybar energi i Sverige. I Piteå finns också mycket stora vinresurser, stöd från lokalbefolkningen och ett bra projekt som gör det möjligt att nå produktionsmålet, säger Justin Ryan vid GE Energy Financial Services.

Få motstridiga intressen

Planen är att bygga 1.101 vindkraftverk och parken beräknas vara i full drift i slutet av 2019. Under dagens presskonferens nämdes också att det varit fördelaktigt att det varit så få motstridiga intressen gällande byggnationen av vindkraftverk i Piteå.

Men kommunalrådet tror inte att att de kritiska röster som funnits, överskuggats av de många hyllningarna kring den stora miljardaffären.

– Diskussionen har funnits och det finns motstridiga intressen, men det har gjorts också ett bra jobb kring det. Frågorna har stötts och blötts och till slut har man kommits fram till avtal av olika slag, som man åtminstone är någorlunda nöjd med från alla parter, säger Helena Stenberg (s), kommunalråd i Piteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer