Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här klipps bandet – och därmed är kontoret invigt. Hör Annika Viklund, vd för Vattenfall eldistribution, om nya kontoret. Foto: SVT

Glädjebesked i Jokkmokk: 32 anställda blir kvar och får lönelyft

Publicerad
I dag invigdes Vattenfalls nya nätservicekontor i Jokkmokk. 32 anställda får behålla jobben och får dessutom ett lönelyft på upp till 4.000 kronor i månaden.

Det var i augusti 2016 som Vattenfall gick ut med planerna på att outsourca jobben i Jokkmokk. Protesterna blev massiva, lokalt, regionalt och nationellt och kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) hamnade mitt i en svekdebatt.

Lönelyft för anställda

Men sedan dess har det pågått ett avancerat spel i kulisserna och i dag var det klart för invigning av en ny verksamhet i de gamla lokalerna. 32 anställda, 30 kvinnor och två män, blir kvar och de byter faktureringsservice mot nätkundservice.

Tidigare hade de löner på mellan 28.000 och 30.000 kronor i månaden, men nu är snittlönerna 32.000 kronor i månaden.

– Våra anställda ska ha korrekta löner för det arbete de utför och vi har fortbildat dem för att de ska ta sig an mer komplexa arbetsuppgifter och det behöver hänga ihop på ett bra sätt, säger Annika Viklund, vd för Vattenfall eldistribution.

”Vi höll löftet”

Hon är mycket nöjd över att Vattenfall har lyckats fixa ersättningsjobb för de som flyttats till Mombai i Indien.

– Vi har avgett ett löfte och vi har hållit det. I dag känns det väldigt bra att inviga det nya kontoret och jag tror att det här blir en bra verksamhet.

Kontorschefen Berit Lindgren var också känslomässig under onsdagen.

– Det är bland de roligaste som hänt mig att vi får ha kvar jobben. Det känns bra i hjärtat.

Bara början

Och kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) sitter kvar sedan svekdebatten klingat av och Vattenfall ställt upp med ersättningsjobb i Jokkmokk.

– Det kan vara så att min politiska framtid hade hotats om det inte blivit så här, men nu är det bara positivt. 32 jobb i Jokkmokk, det är väldigt bra och jag tror att det bara är början på utvecklingen av kommunen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer