Fem av 200 som testades på Gällivare sjukhus var smittade, men ingen på jobbet. Foto: SVT

Gällivare sjukhus: Fem av 200 testade smittade

Uppdaterad
Publicerad

Nu har personalen på de enheter på Gällivare sjukhus som varit nära covid-patienter testats och bara fem av 200 anställda visade sig vara smittade och ingen av dem på jobbet, enligt region Norrbotten.

Utspelet görs för att klargöra uppgifter i en artikel i Dagens Nyheter på lördag.

DN påstod att smittan spridits på sjukhuset sedan covid-19-patienter och andra patienter lagts på samma våningsplan.

Coronaviruset i Norrbotten

”Liten risk för smittspridning”

– Det är felaktigt. Risken för smittspridning på Gällivare sjukhus är mycket liten. Sedan en dryg vecka är vårdplatserna för covid-19-patienter flyttade till andra lokaler. Förändringen följer alla säkerhetsrutiner, både från oss på Vårdhygien och Folkhälsomyndigheten, säger Susanne Hansson Frölander, chef för Vårdhygien i region Norrbotten.

De lokaler som nu används är enkelrum med både förrum och egen toalett och de anses vara speciellt lämpade för covid-19-patienter.

– Personalen har korrekt skyddsutrustning och god kontroll på alla hygienrutiner för att förhindra smittspridning mnellan patientr och medarbetare, säger hon.

”Ingen smittades på jobbet”

Och testerna visar alltså att fem av 200 av dem som jobbat i coronamiljöer på Gällivare sjukhus smittats.

– Alla fem har personlig anknytning till varandra och de har inte haft kontakt med några patienter. De har förmodligen inte smittats på jobbet, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet