Gps-navigator kan öka trafiksäkerhet

Uppdaterad
Publicerad

För att undvika att överraskas av köer, vägarbeten och olyckor under trafiktäta vårhelger kan det vara bra att ha sin navigator med sig.

Trafikverket räknar med mycket bilar på vägarna under helgen. Samtidigt väljer många att lämna sina gps-navigatorer i byrålådan på vägen ut till sommarstället eller andra platser man tycker att man hittar till.

Det är synd, tycker Petter Djerf, skandinavienansvarig på Mediamobile, som säljer realtidsinformation till navigatortillverkare.

Genom så kallad RDS-TMC kan många navigatorer via radionätet ta emot information om halkrisk, trafikolyckor och köer, som kan vara till användning även om man hittar vägen. Många nyare bilar har systemet inbyggt, men äldre behöver en navigator.

-Jag tror att många inte vet att de kan få den här infon, för de använder navigatorn så sällan. En annan orsak till att navigatorn lämnas hemma kan vara stöldrisk, säger han.

Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, ser fördelar med systemet.

-Det kan vara väldigt trafiksäkerhetshöjande i och med att du får konstant, relevant information, säger han.

Det går också att få trafiksäkerhetsinformation via mobiltelefonen. Men då gäller det att man gör i ordning och sätter den lättåtkomligt och synligt innan färden börjar, enligt Erik Kjellin.

Fakta

Fakta: Så funkar RDS-TMC

Radio Data System- Traffic Message Channel (RDS-TMC) är ett system att via radiovågor sända trafikinformation. Trafikverket och Mediamobile levererar informationen, som är kostnadsfritt för användaren men tillverkaren av navigationssystemen köper licensen av Mediamobile. De kan innehålla:

 * Halkvarningar – bygger på metrologiska data från exempelvis SMHI.

 * Köinformation – bygger på insamling av gps-information från exempelvis taxibilar och långtradare, som därmed indikerar om hastigheten går långsamt på vissa sträckor.

 * Händelser – olyckor, vägarbeten eller hinder som påverkar trafiken skickas ut.

Källa: Trafikverket och Mediamobile (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.