Pajala har högst skatt i länet – många byar att försörja

Publicerad

Både Övertorneå och Pajala kommun har samma typ av beskattningsunderlag med en minskande äldre befolkning och glesbygd. Men i Pajala betalar men 1750 kronor mer i skatt än grannkommunen.

Pajalaborna betalar 23,5 % i kommunalskatt, vilket innebär att på varje 100 000 tusen kronor per år som man tjänar, betalar Pajalabon 1750 kr mer i skatt än Övertorneåbon som har länets lägsta skatt på 21,75 procent.

”Vi har 82 byar i Pajala kommun”

Pajalas kommunalråd Ulrica Hammarström (S), menar att det är gamla synder och en fråga man får ta med den förra ledningen. Hon menar att Pajala är en unik kommun med många små byar.

– Vi har 82 byar i Pajala kommun. Alla som bor i byarna har rätt att förvänta sig en viss kommunal service och det är det som är förutsättningarna som vi måste handskas med, säger Ulrica Hammarström (S).

Ett annat problem för Pajala är fly in fly-out, alltså att folk jobbar i gruvan i Kaunisvaara men betalar skatt i en annan kommun. Detta gör att kommunen mister miljoner i skatteintäkter men har kostnader för service och boende.

Harry Rantakyrö bor 100 meter från kommungränsen

Den tidigare politikern och kommunalrådet i Pajala Harry Rantakyrö bor 200 meter från kommungränsen till Övertorneå i byn Taipalensuu med några få bofasta.

– Jag vet inte varför Övertorneå har lägsta skatten i länet. Det har de haft länge, det är som det är. Nu får man jobba från Pajalas sida eftersom vi har förutsättningarna med gruvan och få folk att flytta hit och få fler skattebetalare, säger Harry Rantakyrö.

Skulle du tänka dig att flytta 200 meter till Övertorneå och få lägre skatt?

– Nej, i min värld finns det inte att flytta för att jaga skattepengar, säger Harry Rantakyrö.

Så hög kommunalskatt har kommunerna i Norrbotten

Arjeplog -23,50 procent

Arvidsjaur – 22,80 procent

Boden – 22,60 procent

Gällivare – 22,55 procent

Haparanda – 22,50 procent

Jokkmokk 22,95 procent

Kalix 22,55 procent

Kiruna 23,05 procent

Luleå 22,50 procent

Pajala 23,50 procent

Piteå 22,25 procent

Älvsbyn 22,45 procent

Överkalix 22,80 procent

Övertorneå 21,75 procent

Norrbottens län 22,57 procent

Riket 20,72 procent

Källa: Statistiska centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.