Flyktingar på väg till Finland Foto: SVT/Arkiv

Gränskontrollen skärps i norra Finland

Publicerad

-Vi ska försöka stoppa illegal invandring in i Finland. Det meddelade den finska inrikesministern, Petteri Orpo, idag vid EU:s inrikesministermöte.

Enligt ministern har Finland tappat kontrollen över flyktingsituationen. De finska myndigheterna uppskattar att ca 1600 flyktingar har sökt asyl i Finland på kort tid.

De flesta kommer till Finland via norra Finland, via Haparanda.

Inrikesministern säger att Finland ska skärpa till kontrollen vid den svensk-finska gränsen. Gränskontrollen ska skötas av Polisen, Tullen och Gränsbevakningsväsendet.

På det här sättet försöker Finland kunna registrera alla flyktingar och hindra de papperslösa flyktingarna att ta sig över gränsen.

Den finska regeringen tänker starta en central flyktingmottagning i Uleåborg, där de asylsökande kan stanna högst en vecka innan de slussas ut till olika flyktinganläggningar.

Det här skriver den finska publicservicekanalan YLE på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flyktingar på väg till Finland

Mer i ämnet