Luleåbo förhörs om folkmord

Uppdaterad
Publicerad

Den man i Luleå som anhållits misstänkt för delaktighet i folkmordet i Rwanda 1994 har förhörts under kvällen.

Förhör har hållits med mannen under kvällen och till NSD säger mannens advokat Lennart Wiklund att hans uppfattning är att inget stöder misstanken om något folkmord. Han säger också att han blir förvånad om mannen inte kommer att släppas på fri fot i morgon.

Lennart Wiklund säger att den misstänkte mannen är vid gott mod men att han tycker att det är pressande att sitta anhållen.

Måste tolkas

Utredningen leds av internationella åklagarkammaren i Stockholm och mannen har förhörts av hitresta specialpoliser. Mannen har bott i Luleå de senaste fyra åren.

Det är ovanligt att någon döms för folkmord i Sverige.  En dom i Svea hovrätt fastställde i sommar att en person dömdes för folkmord till livstidsfängelse.

Ytterligare en gripen

En annan man, folkbokförd i  Mellansverige, greps också under tisdagen misstänkt för delaktighet i folkmord. Mannen häktades idag vid Stockholms tingsrätt. Han nekar till brott.

– Det finns en viss koppling mellan de båda, säger Tora Holst, internationella åklagarkammaren, till Nordnytt.

Tora Holst uppger att hon i morgon kommer att ta ställning till om mannen från Luleå också skall begäras häktad.

Folkmordet i Rwanda

En miljon människor ur folkgruppen tutsier beräknas ha mördats i Rwanda under tre månader 1994. Fler än två miljoner människor flydde massakrerna.

Bakom folkmordet stod människor ur folkgruppen hutuer. Både FN och värstvärlden har kritiserats för att inte agera för att stoppa massmorden.

Källa: Forum för levande historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.