Istället för att skotta bort snön på broarna i fjälltrakten under vårsmältningen har länsstyrelsen köpt in kol att sprida ut på dem och på så sätt påskynda smältningen. Foto: Tommy Wiklund/SVT

Grillkol ska rädda broarna under vårsmältningen

Publicerad

Under maj månad börjar snön smälta bort vid fjälltrakterna i Norrbotten – och det kan skada broarna. Därför har naturbevakare vid Länsstyrelsen börjat ”kola ner” broarna så att snön smälter innan vårsmältningen.

– Det som händer är att det blir ett tryck på bron som gör att de följer med snön under smältningen och kan då gå sönder. Det vi gör att broarna blir fria innan det händer, säger Tom Wiklund, naturbevakare vid Länsstyrelsen Norrbotten.

Tidigare använt sand och aska

Innan kolen så använde man sand och aska men att leta upp sand tog tid och det skulle transporteras med kälke fram och tillbaka. Nu åker man ut på skoter med 15 kilo tunga grillkolsäckar.

– I alla tider har sand och aska använts för att smälta snön men det är svårt att få tag vid de här tiderna. Det är även lättare och effektivare att använda kol, säger Tom Wiklund.

Kostnaden för kol är värt det

Istället har man börjat använda kol som är lättare men också dyrare att köpa in. Kostnaden ligger kring 10 000 kronor.

– Det är det värt. Om en bro går sönder eller skadas kan det kosta uppemot 400 000 kronor att bygga nytt eller stärka upp. Vilket väger upp kostnaderna för kolen.

Wiklund fortsätter:

– Alternativet hade varit att skotta bort snön men det kräver mycket mer ansträngande arbete och tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer