Ingen vill städa efter gruvan

Uppdaterad
Publicerad

När gruvan i Nautanen, utanför Gällivare, lades ned fanns inga bankgarantier för sanering och i dag, mer än hundra år senare, kan man tala om en miljökatastrof.

I går berättade vi om Aitik och de pengar som nyligen säkrats för att städa upp efter gruvan i framtiden. Så har inte fallet varit i Nautanen. Där bedrevs gruvverksamhet i början av 1900-talet. Men bara i sex år, sedan gick bolaget i konkurs och kvar blev gruvavfall med så höga halter av koppar att det biologiska livet nu betraktas som dött.

– De senaste biologiska undersökningarna som gjordes visade att det inte fanns någon fisk och att bottenfaunan var kraftigt påverkad. Det här är kopplat till halten av koppar, idag vet vi inte riktigt hur det ser ut men mycket talar för att det biologiska livet inte återetablerats ännu, säger Mats Aunes, miljöingenjör på Länsstyrelsen. 

SVT granskar miljögifter

Stora kopparutsläpp

Några mätningar på kopparläckagen i Nautanen har inte gjorts på många år. Men tidigare mätningar visar på utsläpp av koppar på mer än 200 kilo per år, vilket är fyra gånger mer än Aitiks kopparutsläpp under förra året. Läget bedömdes som allvarligt.

– Men fram för allt handlar det om höga halter i ett litet känsligt område vilket får stora konsekvenser på det biologiska livet, säger Mats Aunes.

Ingen vill ta ansvar

När gruvan gick i konkurs fanns inga krav på bankgarantier eller sanering. Det finns ingen person eller företag kan ställas som ansvarig. Därför gick Gällivare kommun in som huvudman i ett saneringsprojekt. Och ett avtal med markägaren Sveaskog upprättades. Kommunen fick 35 miljoner kronor och har sedan dess städat upp löst liggande gråberg. Men det mesta ligger alltså kvar och så ser det ut att förbli eftersom parterna inte kommer överens

– Gällande avtal mellan Service- och Teknikförvaltningen och Sveaskog har gått ut. Vi har försökt att få till en förlängning av avtalet men Sveaskog har varit totalt ointresserade av det. Sveriges största skogsägare är alltså helt ointresserade av att ta ett långsiktigt ansvar, säger Tommy Nyström (S) kommunalråd Gällivare.

Men på Sveaskog menar man att man inte är ålagd att ta något långsiktigt ansvar,

– Det vi inte kommer överens om är det långsiktiga ansvaret. Alltså om något går fel i saneringsarbetet, vem som ska stå för de kostnaderna. Det är olyckligt, för som jag har förstått förfaller pengarna om kommunen drar sig ur som huvudman, säger Viveka Beckeman, chefsjurist Sveaskog.

Utsläpp i hundratals år

Tillstånd för sanering finns och pengar är avsatta. Det finns en kommun som är beredd att stå som huvudman och det finns en markägare. Men man kommer inte överens och i Nautanen fortsätter utsläppen.

– Det allvarliga är att åtgärderna inte blir slutförda i Nautanen och att utsläppen kommer att fortsätta många år framöver. Det handlar om hundratals år som de här läckagen kommer att fortsätta och miljön kommer inte att återhämta sig speciellt bra, säger Mats Aunes.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar miljögifter

Mer i ämnet