Gruvbolag kan mista tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines får nu en sista varning av Bergsstaten. Om bolagen bryter mot minerallagen fler gånger kan tillstånden dras in och då blir det ingen gruva i Kallak utanför Jokkmokk.

Gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines närmar sig gränsen för det tillåtna enligt minerallagen. Det menar Bergsstaten som är starkt kritisk efter två tillsynsärenden där bolaget borrat utan gällande arbetsplaner.

Enligt myndigheten kan borrmissarna hota gruvplanerna i Kallak.

-Man kan inte begå den typen av överträdelser. Det i sig kan ligga till grund för att vi kan upphäva det tillstånd som finns eller att vi inte beviljar nya tillstånd. Om den här sortens överträdelser fortsätter att upprepa sig och det skulle bli aktuellt med en ny tillsyn då är det väldig graverande att det finns sådana här händelser. Det är därför vi har markerat så allvarligt mot bolaget, att vi vill se en skärpning här, säger juristen Linda Ylivainio, vid Bergsstaten.

”jag är inte bekymrad”

Fred Boman, vd för Jokkmokk Iron Mines, kommenterar det hela så här:

– Jag är inte bekymrad för detta för det här är utagerat. Det oroar inte oss. Det tokiga är att det framställs som att detta är någonting nytt, vilket det inte är, säger han.

I ett av de två fallen menar bolaget att det skett en förväxling av fastighetsbeteckningar och därför borrades det hål i marken utan tillstånd under 2011.

Markägaren har nu polisanmält bolaget och kräver 400.000 kronor i ersättning.

Bergstaten menar att bolaget inte har råd med fler misstag nu .

-Det är stark kritik mot hur detta har skötts. Det är inte okej enligt minerallagen, så bolaget måste göra förbättringar, säger Linda Ylivainio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer