Gruvbolag polisanmält

Publicerad

Gruvbolaget Northland Resources har polisanmälts av länsstyrelsen i Norrbotten. Bolaget, som ska öppna en järnmalmsgruva i Pajala tros ha brutit mot artskyddsförordningen, uppger Ekot.

Enligt länsstyrelsen har miljön förstörts för bland annat nio olika fridlysta arter av orkidéer sedan bolaget skrapat bort torvlagret på myrarna och avverkat många träd i området. Ingen dispens har sökts för verksamheten.

Innan arbetet startade hade bolaget behövt söka dispens från artskyddsförordningen.

-Det måste vara en nödvändig verksamhet som inte går att lägga på något annat ställe. Och man måste visa att de här arterna inte påverkas så negativt att de riskerar att försvinna från sitt utbredningsområde. Som vi ser det har de redan begått ett brott i och med att de inte haft en dispens men ändå redan påbörjat verksamheten, säger Lena Bondestad, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Att stora industrietableringar utreds för den här typen av brott är ovanligt, enligt miljöåklagaren som leder förundersökningen.

Den planerade gruvan ska öppnas i slutet av året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer