Tom Kerney, geolog på Talga AB, visar upp gruvområdet där bolaget vill bryta grafit. Foto: Hans Sternlund/SVT

Gruvbolaget Talga går på charmoffensiv – öppnar grindarna till planerade grafitgruvan

Uppdaterad
Publicerad

Talga AB går på charmoffensiv och bjuder in Vittangiborna att se gruvområdet där man vill bryta grafit. Gruvbolaget vill bland annat öka kunskapen om att ser sig som en del i den gröna omställningen.

Under fredagen fick pressen samt inbjuda politiker och tjänstemän följa med in bakom de annars låsta grindarna vid Niska och Nunasvara där det finns fyra fyndigheter som kan bli aktuella för brytning.

Från Talga AB:s sida vill man visa upp vad man anser är en av världens rikaste grafitfyndigheter.

Gruvor i Norrbotten

– Världens största och mest höggradiga grafitfyndighet, säger geologen Tom Kerney, Talga AB, om fyndigheten i Vittangi.

Man håller precis på att avsluta en provbrytningsomgång och fortsätter samtidigt att provborra för att kartlägga grafittillgångarna. Kanske sitter de fyra kända fyndigheterna ihop på djupet.

Så ska grafiten användas

Grafiten ska användas i batterier och ersätta anodmaterial som tillverkas av olja. Talga ser sig själva som en del i elektrifieringen och den gröna omställningen.

– Vi vet att fler och fler bilar ska drivas med batterier och ska det kunna fungera så behöver man grafit. Och tillsammans med Talgas egenutvecklade teknologi så kan vi göra världens bästa och mest klimatsmarta grafitanoder, säger Per-Erik Lindvall, vice styrelseordförande i Talga AB.

Företaget har lämnat in ansökan om koncession- och miljöprövningstillstånd, och väntar på besked. Förhoppningen för Talga AB är att starta brytning i Vittangi 2023, men hur lång tid tillståndsprocessen tar är okänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvor i Norrbotten

Mer i ämnet