Anders Sundström är styrelseordförande i Kaunis Iron. Foto: TT/Kaunis Iron

Gruvbolagets affärsidè: Inga anställda i sämre tider

Uppdaterad
Publicerad

Kaunisvaaragruvan ska överleva till varje pris och därför ska de entreprenörsanställda inte jobba under dåliga tider.

– Vi kallar det viloläge, säger Per-Erik Lindvall, styrelseledamot i Kaunis Iron.

Gruvbolaget ska anställa mellan 30 och 40 tjänstemän för olika stabsfunktioner och cirka 300 gruvarbetare och lastbilschaufförer via entreprenörföretag och den rekryteringen pågår för fullt.

”En paus-funktion”

Affärsidén bygger på att entreprnöranställda sköter driften och logistiken och att de jobbar under goda tider och stanna hemma under dåliga tider.

Gruvan i Pajala

– Vi ska kunna överleva även när världen är som mest elak, säger styrelseordförande Anders Sundström och syftar på om malmpriset sjunker drastiskt.

Gruvchefen Åsa Allan håller med om vikten av att ha en slimmad och flexibel organisation.

– Vi ska jobba mycket med entreprenörer som klarar av att anpassa sig om den situationen uppstår. Om det blir sämre tider ska vi kunna gå in i en paus-funktion, om jag säger så.

Får stanna hemma

Styrelseledamoten Per-Erik Lindvall menar att det är viktigt med en bra start och att vara beredd på svängningar i världsmarknadspriset för malm.

– Skulle vi hamna i en sådan ogynnsam situation att malmpriset inte täcker våra kostnader måste vi gå in i ett viloläge när det gäller personalen, säger han.

Så de entreprenöranställda ska jobba under goda tider, men stanna hemma vid dåliga tider?

– Ja, så kan det bli. Vi vill bygga ett starkt företag som aldrig går dåligt. Det ska vi mota vid grind, så att säga.

”Inte alls attraktivt”

Men Madelen Jansson, en av de 20 första truckförarna vid Northlands gruva, tycker inte alls att upplägget låter attraktivt.

– Det ska tydligen bli någon periodvis anställning, att man ska bli arbetslös om malmpriserna går ned. Det tror jag inte att de kommer få folk till, säger hon och fortsätter:

– Vem har råd att vara arbetslös i kanske tre till fyra månader i stöten. Det funkar inte så. Ingen har råd att vara hemma utan betalt.

Så får du lokala pushnotiser direkt i mobilen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet