Beowulfs styrelseordförande Sven-Otto Littorin (här vid ett tidigare tillfälle). Foto: SVT

Beowulf Minings styrelseordförande Littorin ber journalist om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Beowulf Minings styrelseordförande Sven-Otto Littorin ber den granskande journalisten Frida Sundkvist om ursäkt, efter att ha anklagat henne för partiskhet på grund av samiskt ursprung.

Granskningen handlade bland annat om bolagets kopplingar till ett skatteparadis.

Frida Sundkvist rapporterade bland annat att det saknades finansiering för en gruva i Kallak i Jokkmokks kommun. Littorin menade att reporterns samiska bakgrund gjorde att hennes granskning var partisk. Nu pudlar han och ber om ursäkt. På sin Facebooksida skriver han bland annat:

”Häromdagen skrev jag här om mina reaktioner på den artikel som publicerats i Aftonbladet om Beowulf och gruvan i Kallak. När det gäller sakfrågan är det inga förändringar, men jag tog också upp journalistens ursprung och kopplade den till att hon skulle ha varit partisk i frågan. (...)

Jag har den största respekt för såväl den samiska urbefolkningen som för vår journalistkår. Jag gjorde fel.”

Kontaktade Sametinget

Littorin säger att han varit i kontakt med Sametingets ordförande Håkan Jonsson och bett om ursäkt för referensen om reporterns bakgrund.

Han skriver vidare att han uppdaterat sin anmälan till Medieombudsmannen, och mejlet reportern med en ursäkt i denna del.

Så här reagerade reportern Frida Sundqvist tidigare i veckan över Littorins utspel:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reportern Frida Sundqvist är förvånad över hur hennes ursprung sammankopplas med hennes journalistiska granskning av gruvbolag med koppling till skatteparadis i brittiska Jungfruöarna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.