Gruvdriften kan vara hotad

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommunledning sätter nu hårt mot hårt mot regeringen och LKAB och hotar med att stoppa samhällsomvandlingen – om inte den nya E10:an får sin finansiering.

Kommunalrådet Kristina Zakrisson mötte statsminister Stefan Löfven i förra veckan och fick då beskedet att finansieringen av den nya E 10:an norr om Kiruna ska lösas i dialog mellan LKAB, trafikverket och kommunen.

Men hon anser att LKAB:s besvärliga ekonomiska läge gör att staten som ägare borde stå för de 538 miljoner kronor som vägsträckningen kostar.

En markering

Därför kommer detaljjplanen för delar av gruvpark 2 inte att behandlas förrän investeringen av nya E 10:an är klar.

– Vi har beslutat oss för att göra en markering. Ingen finansiering av E 10:an – ingen ny detaljplan för samhällsomvandlingen. Så kan man säga, säger Kristina Zakrisson.

Hon menar att hon som kommunalråd  måste ta ansvar för att komunen ska fortsätta att fungera och att extra kostnader inte ska läggas på kirunaborna som skattebetalare.

– Så här måste vi göra just nu och jag är rätt övertygad om att hela kommunfullmäktige står bakom detta, säger hon.

Stopp på samhällsomvandlingen

I nästa vecka ska Kristina Zakrisson träffa både näringsministern och infrastrukturministern för att diskutera E 10:an och samhällsomvandlingen.

– Jag hoppas på en lösning eftersom de definitivt förstår allvaret i situationen, säger hon.

Men vilka konsekvenser kan det bli om det inte blir så?

– Just nu betyder det inte annat än att detaljplanerna skjuts på framtiden, men om de skjuts för långt framåt så kan det i slutändan bli stopp på samhällsomvandlingen och därmed stopp på gruvbrytningen, men jag hoppas att vi inte  ska behöva hamna i det läget, säger Kristina Zakrisson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.