Gruvfyrans ordförande Tomas Larsson Foto: svt

Gruvfyran anmäler intrång – chefer ska ha spionerat

Uppdaterad
Publicerad

Gruvfyran i Malmberget anmäler ett tillbud där två chefer ska ha överträtt avspärrningar där lastning pågår. Enligt uppgifter till facket ska syftet ha varit att spionera på anställda.

– Folk i gruvan känner stor oro efter det här, säger ordförande Tomas Larsson.

Det var i torsdags för en vecka sedan som två chefer ska ha tagit sig in i en ort i Malmbergsgruvan som var avspärrad för lastning. Personerna upptäcktes och händelsen rapporterades till den fackliga ledningen.

Spekulationer om syftet

Tomas Larsson kan bara spekulera om i fall syftet handlar om att cheferna är ute efter att kontrollera att de anställda utför sina arbetssysslor.

– Det är egentligen inget som jag kan svara på här och nu, men jag har fått den bilden av medlemmarna, säger han.

Har ni fått någon respons från arbetsledningen?

– Ingen respons alls. Det har varit tyst.

Har ni konfronterat dem med uppgifterna?

– Det har vi inte heller gjort i dagsläget

Anmäler händelsen

Däremot har Gruvfyran i dag anmält händelsen som ett tillbud. På det sättet är de också säkra på att informationen når till högsta nivå i företaget och att det också sannolikt blir ett ärende för Arbetsmiljöverket.

Enligt Tomas Larsson är det två saker som är oroväckande med händelsen. Dels ger den medlemmarna en obehaglig känsla av att vara övervakad, dels väcker den oro för att någon oanmält kan befinna sig i produktionsområdet.

– Vi från facket ser väldigt allvarligt på det här. Så här ska det inte gå till, speciellt inte som man från företaget alltid framhåller att säkerheten ska gå först.

Ingen kommentar

Nästa vecka kallar Gruvfyran till möte för att diskutera på vilka andra sätt man kan föra frågan vidare.

LKAB meddelar via tillförordnade informationschefen Tina Benson att företaget inte vill kommentera uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.