Gruvjätten Boliden går vidare med sitt intresse kring mineralerna som finns under marken i Nautanen, Gällivare kommun. Foto: Lantmäteriet/Arkiv/SVT

Gruvjätte fördjupar undersökning av gammal koppargruva i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Boliden har sedan en längre tid visat intresse för mineralerna – främst koppar – som finns under marken vid det gamla gruvsamhället Nautanen i Gällivare kommun. Nu har man ansökt om att förlänga sina prospekteringstillstånd i två områden.

Redan för ett halvår sedan ansökte bolaget om att få genomföra provborrningar i området runt Nautanen som ligger drygt en och en halv mil från Gällivare.

– Generellt sett tittar vi på området som ligger i anslutning till den redan etablerade verksamheten, dels handlar det om att det finns en infrastruktur på plats men även att vi känner till geologin, säger Klas Nilsson, kommunikationschef för Boliden.

Behöver lära sig mer om berggrunden

Enligt Klas Nilsson är det en lång och gedigen process och bolaget behöver lära sig mer om berggrunden innan de kan fatta beslut om det är värt att satsa på en brytning vid Nautanen i framtiden.

Samhället blomstrade när gruvan var igång

Nautanen grundades 1898 i samband med att området blev aktuellt för kopparbrytning. 1902 började brytningen av koppar i området och när gruvan var som störst skedde brytningen vid fem olika gruvor.

Efter sju års arbete gick bolaget som då drev gruvan i konkurs. När gruvans produktion stannade så övergav även de drygt 400 personerna som bosatt sig i samhället. Ett samhälle som då hade bostäder, skola, affär och ett folkets hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.