”Vi är i händerna på andra” – fackets ordförande har ett eget förslag på hur LKAB:s kris ska lösas. Foto: SVT/Arkiv

Gruvtolvans ordförande om krisen på Malmbanan: ”Pausa persontrafiken”

Uppdaterad
Publicerad

Gruvtolvans Anders Elenius vill se snabba åtgärder för ökad kapacitet på frakt av malm längs Malmbanan. Fackordföranden föreslår att pausa persontrafiken mellan Kiruna och Narvik.

Onsdagens hot om varsel av personal som ett resultat av begränsningarna på Malmbanan vållar oro bland LKAB:s personal, framför allt i Kiruna och Svappavaara.

– Det är självklart att folk blir oroliga, alla har ju räkningar att betala, säger Anders Elenius.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Han fortsätter:

– Det trista är att vi sitter i händerna på andra som regeringen och Trafikverket. Vi producerar det vi ska och kan sälja allt, men vi har inte access på järnvägen.

”Man kan ta bussen”

Anders Elenius instämmer i det förslag som både LKAB och Kaunis iron har lagt fram, nämligen att pausa persontrafiken på Malmbanan.

– Man borde kunna ta bussen till Riksgränsen eller vart man nu ska. Om vi inte kan öka kapaciteten för malmtransporter kommer det att drabba våra medlemmar ännu hårdare, säger han.

Fackets krav

I fall det blir tal om varsel har Anders Elenius en tydlig hållning.

– Jag kommer att kräva att de i första hand skär ned på konsulter och entreprenörer och att det är i sista hand är LKAB-anställda som blir lidande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet