Gula lappar vittnar om hård arbetsmiljö på Sunderby sjukhus – övertidsberg växer

Publicerad

Lappar om chefer som ringer om extrapass när man är ledig, utebliven rast och rädslan för att vårdskador hittas på Sunderby sjukhus. Anställda går på knäna samtidigt som siffror från Vårdförbundet visar att övertiderna har ökat med nästan 20 procent i år sedan i fjol.

Anställda på Sunderby sjukhus vittnar om en tuff arbetsmiljö där pandemin tillsammans med många extra pass och övertid riskerar att leda till ännu fler uppsägningar och vårdskador.

Gula lappar, som du kan se i klippet ovan, började sättas upp för snart en månad sedan som vittnar om oron som finns och trenden ska även ha spridit sig till Örebro och Umeå.

13 000 fler övertidstimmar

Initiativet till lapparna kommer inte från någon facklig organisation men de känner igen bilden. Och den ökade övertiden vittnar om att arbetet har blivit tyngre.

– Vi har siffror till och med augusti månad och då var det 83 000 arbetstimmar i regionen, det motsvarar ungefär 40 heltidstjänster. Det är 13 000 timmar fler jämfört med i fjol, säger Elisabeth Lindblad som är ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

Personalbrist och pandemin bakom

Regionledningen bekräftar att övertiden har ökat. Divisionschefen, Jonas Thörnqvist, säger att de vill undvika övertid men personalbrist i kombination med pandemin har gjort situationen svår.

– Det finns ingen medveten strategi om att vi inte skulle anställda så många som vi behöver, det är absolut inte så. Vi vill rekrytera alla som har rätt utbildning och kompetens – men de finns inte i den utsträckning vi behöver, säger Jonas Thörnqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.