Marie Wågberg och Henrik Spett ställde iordning det sista innan igloon kunde öppnas igen. Foto: Privat

Populär turistattraktion nedkissad

Publicerad

Igloon i Kiruna centrum fick saneras i flera timmar under gårdagen då insidan var nedkissad. ”Vi fyllde en hel traktorskopa med nedkissad snö”, säger Marie Wågberg, projektledare på stadsliv Kiruna.

I tisdags fick igloon, som är en populär turistattraktion, hållas stängd för allmänheten medan Marie Wågberg och hennes kollega ägnade åtskilliga timmar åt att skrapa och såga bort kisset.

– Det är tråkigt. Igloon har varit väldigt uppskattad bland barn och turister. Jag tycker det är ledsamt att man väljer att förstöra för dem, säger hon.

Ett problem som pågått länge

Igloon som står i korsningen av Föreningsgatan och Mangigatan i Kiruna blev klar i början av december. Marie Wågberg berättar att problemen med att folk uträttat sina behov i igloon pågått länge.

– Det började i mellandagarna och sedan har det bara blivit värre. Det känns ledsamt då det är många som lagt ner mycket tid och energi på att bygga upp den. Jag hoppas detta är en väckarklocka för folk att sluta använda den som pissoar, säger hon.

Öppnar igen

Under onsdagseftermiddagen öppnar igloon för allmänheten igen. Marie Wågberg berättar att de kommer se över hur de kan förebygga att den används som toalett i framtiden.

– Ett alternativ är att hålla den stängd under helgerna. Jag tycker inte vi ska behöva gå så långt. Vi ska fatta ett beslut i veckan, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer