Författaren Sara Lövenstam var i Luleå för att berätta hur hon blev författare och varför det är viktigt att läsa. Foto: SVT

Elever fick ta del av Sara Lövestams hetaste författartips

Publicerad

Det är stor skillnad på ungdomars ordförråd, beroende på om de läser mycket eller inte. Det säger författaren Sara Lövestam, som besökte gymnasieelever i Luleå. Hon passade också på att ge sina bästa tips till den som har författardrömmar.

I veckan fick lärare och några elevgrupper besök av författaren Sara Lövestam. Under tiden SVT var på plats i biblioteket berättade hon för två grupper med elever som läser svenska som andraspråk hur det gick till när hon blev författare.

– Jag pratade en del om att sätta sig in i andra människors perspektiv, och att läsa böcker kan vara ett sätt att se saker ur någon annans ögon. Det hoppas jag att de tar med sig.

Stor skillnad i ungdomars ordförråd

Förutom att vara författare är Sara Lövestam språkvetare. Hon har också arbetat som SFI-lärare. Enligt henne är läsning ett bra sätt att bli bättre på språk.
– Man har sett jätteskillnad i ordförråd till exempel, mellan ungdomar som läser mycket jämfört med ungdomar som inte läser mycket. 

Hon fortsätter.
– En genväg till att få ett rikt, varierat och korrekt språk är ju att läsa böcker man själv är intresserad av. Ju mer intresserad man är desto bättre.

Emily hoppas på att bli författare

En elev som lyssnade på Sara Lövestams föreläsning var Emily Cwirzen. Hon är själv intresserad av att bli författare.
– Jag fick inspiration i dag. Jag kommer att försöka satsa mer på det nu när jag också vet att det tar lång tid. Då kan jag förbereda och planera mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.