Hör läraren Mikael Boström berätta om utmaningarna som gymnasieutbildningarna står inför. Foto: Teuvo Palomäki

Gymnasieutbildningar tvingas ställa om när bilbranschen förändras

Uppdaterad
Publicerad

Bilbranschen är inne i ett stort teknikskiftet och sedan mars 2020 finns en ny ämnesplan för de elever som utbildas till fordonsmekaniker.

– Skolverket borde ha gått ut med detta tidigare, säger Mikael Broström, lärare.

När bilbranschen rör sig från fossila drivmedel till fossilfria innebär detta att gymnasieskolorna måste hänga med och ändra på sina utbildningar.

Sedan mars 2020 har Skolverket en ny ämnesplan för fordonsprogrammet som innehåller lektioner i elteknik för el-bilar.

– Vi kommer att få ställa om vår verksamhet från att meka med traditionella bilar med förbränningsmotor och mekanisk växellåda till hybrid och helt eldrivna fordon. Det kommer absolut att ställas stora krav på oss, säger Mats Johansson, rektor på fordons- och transportprogrammet i Gällivare.

”Utbildningsbehovet har ökat”

Kraven på elbilslära har ökat på fordonsutbildningar den senaste tiden.

– Det har accelererat de senaste åren och även utbildningsbehovet har ökat. Utvecklingen har gått framåt med eldrivna bilar så ingen har väl hängt med egentligen, varken vi från skolan eller verkstäderna, säger läraren Mikael Broström.

Lärare i skolbänken

Enligt Mats Johansson, rektorn på fordons- och transportprogrammet i Gällivare, måste även lärare sätta sig i skolbänken för att hänga med i utvecklingen.

– Våra lärare kommer från den traditionella verkstadsbranschen och är kunniga lärare i ämnet men naturligtvis måste vi vidareutbilda lärarna i framtidens behov.

I videon ovan får du möta läraren Mikael Boström som berättar mer om framtidens utmaningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.