Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör gynekologen Hilde Löfqvists bästa klimakterietips till arbetsgivare i klippet. Foto: SVT/Teams

Gynekologen: Så kan företag hjälpa kvinnor i klimakteriet

Publicerad

Två norrbottniska företag har bestämt sig för att lära personalen mer om klimakteriet. Nu ger gynekologen Hilde Löfqvist sina bästa tips på hur arbetsgivare kan stötta kvinnor igenom omställningen.

Klimakteriet är ett ämne som inte diskuterats flitigt på arbetsplatser tidigare. När gynekologen Hilde Löfqvist fick höra om den nya satsningen från de norrbottniska företagen blev hon överraskad.

– Klimakteriet har länge varit stigmatiserat. Om än det pratas mycket mer om det nu jämfört med några år sedan, säger hon.

”Det absolut viktigaste”

Hilde Löfqvist berättar att hur kvinnor tar sig igenom klimakteriet är högst individuellt, men att det finns stöd att få fram arbetsgivaren.

– Det absolut viktigaste är att lyssna på sina anställda. En kvinna vill gärna inte erkänna att de går igenom klimakteriet då det kan vara en skamfull livsomställning. Om chefer då vet vad det kan bero på är det en stor fördel, säger hon.

Hör gynekologens främsta tips i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.