Platschef Anders Abrahamsson vid Nordtool AB har fått stora bekymmer efter hackerattacken. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Hackerattack mot Nordtool

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Nordtool AB i Öjebyn har fått all sin datahantering utslagen – vilket hotar att stoppa all produktion.

– Sedan flera dagar tillbaka står all verksamhet på kontoret stilla. Vi kan inte mejla och inte komma in i våra affärssystem. Vi kan inte göra någonting alls där man måste använda dator, säger platschef Anders Abrahamsson vid Nordtool AB.

De 20 anställda vid Nordtool AB konstruerar och tillverkar produktionsverktyg för verkstads-, fordons- och plastindustrin. Än så länge kan personalen arbeta ute i verstaden, men är inte problemet löst inom cirka en vecka så kommer produktionen att stå helt still.

Företaget har polisanmält hackerattacken som upptäcktes i helgen när Anders Abrahamsson var in på kontoret.

– Hela systemet var bortkopplat. Plötsligt poppade det upp en ruta med texten ”alla dina filer är krypterade”. Det var hemskt! säger han.

”Vi har betalat”

Via mejl har Nordtool erbjudits hjälp med dekryptering mot viruset – men mot betalning. Erbjudandet kom via mail avsänt med .ru (Ryssland) i änden på mailadressen.

– Avsändaren erbjöd hjälp av ren välvilja men mot en summa pengar. Mailet var skrivet på engelska med ryska bokstäver invävt i utskicket. Ett lika utstuderat som renodlat bedrägeri, säger platschef Anders Abrahamsson.

–  Vi har faktiskt betalat en summa i måndags för att få bort virusattacken, men det har inte hjälpt, säger han vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hackerattack i Norrbotten

Mer i ämnet