Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Jenny Karlsson, skogsägare och ordförande LRF Norrbotten, sin multiskadade skog – och hör vad som kan göras åt skadorna. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Här är svampen som dödar Norrbottens tallar – hälften angripna

Uppdaterad
Publicerad

Multiskadad skog har blivit ett stort problem i norra Sverige och riskerar att bli ett ännu större problem i framtiden. LRF Norrbotten menar att länets skogsägare måste ta tag i problematiken med svampangrepp.

– Vi riskerar att få virkesbrist, säger Jenny Karlsson, skogsägare och ordförande LRF Norrbotten.

En kartläggning som SLU gjort på uppdrag av Skogsstyrelsen visar att 40 procent av skogen i norra Sverige är multiskadad. Och när det gäller tallar är siffran ännu högre, 48 procent. Norrbotten är särskilt drabbat där så mycket som 60 procent eller mer i ett yngre bestånd kan vara drabbat.

”Skog dör och marken förlorar värde”

Hon har själv drabbats av både betesskador och angrepp av törskatesvamp på sina marker. Just törskatesvampen får dessutom lättare att angripa trädet när trädet redan är betesskadat.

– Vi behöver åtgärda det här nu annars får det stora konsekvenser. Dels för skogsägaren när mycket skog dör och marken förlorar värde. Men det stora problemen finns på sikt där vi riskerar att få virkesbrist när skogen som växer upp idag är avverkningsmogen, säger Jenny Karlsson, ordförande för LRF Norrbotten.

Så kan skadorna begränsas

Historiskt ser hon flera anledningar till att skadorna blivit blivit så stora i den skogsvårdspolitik som förts.

– På 50-till 60-talet besprutade vi bort lövträden från våra marker och lövträden är egentligen älgens förstahandsval av föda. Sedan kom direktiv att törskateangripna tallar skulle sparas för att ge häckningsplats för fåglar. Men det visade sig inte vara så bra eftersom de blev stora smittspridare, säger Jenny Karlsson.

Följ med och se Jennys multiskadade skog i klippet – och hör vad som kan göras åt skadorna.

Vad är törskate?

Törskate är en rostsvamp som finns i två olika varianter. Den som främst drabbar norra Sverige värdväxlar – alltså hoppar till en annan växtvärd – med örten skogskovall.

Så här går det till när en tall får symptom:

  • Svampsporer tar sig företrädesvis in via klyvöppningarna på barren och infektionen kryper sedan in i grenen.
  • Man kan se på grenen att den sväller och får kräftsår, vid midsommar går det att se orangegula sporsamlingar.
  • Det kan gå snabbt eller ta lång tid men när svampen når stammen blir det allvarligt. Infektionen kryper runt stammen och stryper vatten- och näringstillförseln ovanför, en så kallad tjärgadd uppstår med död topp på tallen.
  • När infektionen kommer in tidigt i ett yngre bestånd kan effekten bli allvarligare och trädet dö tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.