Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Norrbotten, tror inte att det blir aktuellt att slänga Astra Zenecas vaccin för att en del ratar vaccinet. Foto: Filip Hannu/SVT och TT

Hälsodirektören: ”I Norrbotten slänger vi inga doser”

Uppdaterad
Publicerad

Regioner på olika håll i landet tvingas kassera doser av Astra Zenecas vaccin för att patienterna inte vill ha just det vaccinet av oro för biverkningar.

–  I Norrbotten slänger vi inga doser, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Norrbotten.

Kan inte en sådan situation uppstå även i Region Norrbotten om människor tackar nej till Astra Zenecas vaccin?

– Vi ser ingen risk att vi ska behöva göra det. Vi har en lista på folk som vi kan ringa in om andra tackar nej. Vaccinet går bra att förvara i kylen, säger Pia Näsvall.

Coronaviruset i Norrbotten

Hur många norrbottningar ratar vaccinet från Astra Zeneca ?

–  Vi har inga siffror på det. De allra flesta tackar ja till att vaccinera sig oavsett vilket vaccin, men visst väljer en del  att avstå. Jag vill poängtera att vaccinet är bra och säkert. Det är mycket allvarligare att få covid-19, säger Pia Näsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet