Han avlivar myterna om Kirunas grundare

Uppdaterad
Publicerad

Förre länsmuseichefen Curt Persson är klar med sitt livsverk om Hjalmar Lundbohm, mannen som sägs ha grundat Kiruna. Eller gjorde han det? Curt Persson avlivar många skrönor och myter i sin doktorsavhandling om Lundbohms ledarskap.

”Till fosterlandets båtnad blottade han bärgets skatter och skapade staden.”

Så står det på Hjalmar Lundbohms gravsten strax bakom Kiruna kyrka. Men är det sant? Den som bäst kan svara på det är Curt Persson, den förre chefen för Norrbottens museum som först har varit mångårig föreståndare på Hjalmar Lundbohmsgården och därefter spenderat år åt att forska och skriva om Hjalmar Lundbohm.

Så svaret på frågan är:

-- Han var med på tiden tiden, ja. Men han var inte den som grundade en stad. Däremot var han en stark ledare i rätt skede och har satt prägel på det hela, säger han.

Curt Perssons nya arbete är en doktorsavhandling, där en del undersöker Lundbohms ledarskap i företaget LKAB kontra ledarskapet i det nya samhället Kiruna.

Den andra delen är en vetenskaplig biografi.

-- Med det menas att jag har utelämnat de spekulativa berättelserna som kan vara intressanta för en romanförfattare och kärleksaffärer som sådana saker, säger han.

Hjalmar Lundbohm förekommer ofta litteraturen. Men bilden är ofta densamma och bygger enligt Curt Persson på okritiska källor.

-- Det mesta som är skrivet om Lundbohm är skrivet strax innan han går bort 1926 och fram till 1930-talet, sedan är de tillrättalgda berättelserna repriserade gång på gång. Det är en förklaring till att bilden av Lundbohm har varit så homogen hela tiden.

Vilken nya sidor av Hjalmar Lundbohm tar då Curt Persson fram? En viktig sak är att hans position som enväldig ledare i LKAB förändras i ett tidigt skede.

-- Man kan säga att hans ledarskap i den operativa delen är avslutat redan 1906-1907, då får han en annan roll inom företaget.

Så, är Curt Persson klar med Hjalmar Lundbohm nu när han också har blivit doktor på området.

-- Att studera en människa är nästan som ett äktenskap, det går upp och ner. Det som intresserar mig är de resultat som jag har fått fram, där vill jag forska vidare på oika delar. Som till exempel Lundbohms förhållningssätt till det vi talar om nationella minoriteter och ursprungsbefolkning i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer