Han begär att Kaj Linna släpps fri

Publicerad

Advokat Thomas Magnusson kommer att yrka på att Kaj Linna släpps fri efter den sista rättegångsdagen som beräknas infalla i morgon.

I morgon tisdag hålls den nionde och förmodligen sista rättegångsdagen i det uppmärksammade målet kring rånmordet i Kalamark.

Redan i dag avslöjar Kaj Linnas advokat att han kommer att begära så kallad inhibition som inom juridiken betyder att man inställer verkställigheten av ett beslut.

Kan släppas på fri fot

I klarspråk betyder det att Hovrätten kan besluta att släppa Kaj Linna på fri fot i väntan på domen som i normala fall brukar meddelas efter två veckor i den här typen av mål.

Rätten kan besluta om inhibition i fall man ser det som oklart om att Kaj Linna åter skulle bli fälld.

LÄS ÄVEN: Mordhotet var ett ”skämt”

En sådan överläggning skulle kunna ske direkt efter det att den ordinarie rättegången avslutas. Den kan också hållas någon eller ett par dagar senare.

– Jag kommer inte begära att de ska göra det omedelbart. Jag vill inte att de ska hasta fram ett sådant beslut, säger Thomas Magnusson.

Advokat Thomas Magnusson.

Hur bedömer du möjligheten att Kaj Linna faktiskt släpps i morgon eller någon av de närmaste dagarna?

– Det har ju inte framkommit något nytt i de här rättegångarna. Så mycket kan jag säga utan att föregripa slutpläderingen, säger han.

Kaj Linna dömdes för rånmordet i Kalamark 2004, framför allt på vittnesuppgifterna från en person, det så kallade Huvudvittnet.

Tror på fällande dom

När han beviljades resning efter 13 år i fängelse spekulerades det också om att han kunde försättas på fri fot och det alls inte skulle bli någon ny rättegång.

Åklagaren Jens Göransson har dock valt att driva målet och har sagt att han tror på en fällande dom igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalamarksmordet

Mer i ämnet