Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet följer vi med borriggsföraren Lennie Permerup under jord för att se hur framdrivningen av orten går till i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Lennie driver den underjordiska gången till malmen i Kiruna – tar åtta år

Uppdaterad
Publicerad

Meter för meter sprängs den underjordiska orten fram djupt nere i berget. Om åtta år ska de vara framme vid målet – den så kallade Per Geijer-malmen. Det borriggsföraren Lennie Permerup och LKAB gör nu är att begränsa fyndigheten.

I samband med det stora mötet med EU-kommissionen i januari berättade LKAB att man har hittat Europas största fyndighet av sällsynta jordartsmetaller.

De ska utvinnas som restprodukter i järnmalmsbrytningen av den malmkropp som har fått sitt namn av geologen Per Geijer.

Lång och mödosam väg

Men vägen till gruvan är lång och mödosam – både när det gäller tillståndsprocessen och själva kartläggningen.

Malmen som kan sägas utgöra LKAB:s framtid i Kiruna ligger någon kilometer nordost om den befintliga gruvan i berget Kiirunavaara. Den ligger dessutom djupt i berget och börjar på omkring 500 meters djup.

Det innebär utmaningar och kostnader för att kartlägga den. Men efter att ha borrat 70 kilometer borrhåll från ytan var LKAB redo att klassificera malmen, både när det gäller storlek och innehåll av järn, fosfor och sällsynta jordartsmetaller.

Övertygad att fyndigheten växer

Det handlar om 585 miljoner ton med en genomsnittlig järnhalt av 50,5 procent.

– Jag är övertygad om att fyndigheten kommer att växa i takt med att vi fortsätter att undersöka den, säger Laura Lauri, sektionschef vid LKAB:s fältprospektering.

”Ska finnas i hundra år till”

Borriggsföraren Lennie Permerup driver sig framåt i en takt av fyra meter om dagen. Han kommer att vara framme vid Per Geijer om åtta år och är van vid långa tidshorisonter.

– LKAB har funnits i hundra år och ska finnas i hundra år till, säger han.

I klippet beger vi oss ned under jord och ser hur framdrivningen av orten går till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet