Anders Lindgren lockas av problemlösningen som finns med legobyggande. Foto: Anders Lindgren

Han har byggt Kirunas kyrka i lego

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara barn som gillar att bygga med lego, även vuxna lockas till leksaksbyggandet. Anders Lindgren är en av dem. Nu har han byggt Kiruna kyrka av lego.

Anders Lindgren är 40 år och bor i Knivsta. På fritiden bygger han med lego. Det började i liten skala men har sedan eskalerat mer och mer och modellerna har blivit allt mer kreativa och avancerade.

– Har man väl börjat sedan så eskalerar det ganska fort. Har man en gång kommit igång så är det svårt att sluta, säger han.

Kiruna kyrka av en slump

Detta är det första gången han bygger något med en verklig förebild, tidigare har han endast använt sig av fantasin till att utveckla sina kreationer. Det är även första gången han bygger något inspirerat av Kiruna. Han har själv ingen koppling dit men det har hans sambo. Trots det var det ingen självklarhet att bygga Kiruna kyrka.

– Det var mer av en slump. Jag råkade vara i Kiruna och såg kyrkan. Ofta är formen ett problem när man bygger med lego men kyrkan passade bra. Så det var lite lathet och lite utmaning, säger han.

Ett halvårsbygge

Totalt har han hållit på med Kiruna kyrka i omkring ett halvår. Men det är inte själva bygget som tar längs tid.

– Det är planeringen och tekniken bakom som tar mest tid. Att beräkna hur många legobitar som går åt och sedan få tag på dem. Så det har blivit några kvällar i veckan och några helger, säger han.

Har flyttat till Danmark

Den verkliga kyrkan i Kiruna ska flytta. Legokyrkan har redan flyttat, till Köpenhamn över helgen. Där ställs den ut på Bella Center som en del i en stor legoutställning där ett 60-tal legobyggare från hela världen deltar med sina kreationer.

– Nu kanske inte danskarna känner igen Kiruna kyra men det är faktiskt förvånansvärt många som känner igen den.

Vad är du mest nöjd med?

– Helheten, att man kan se att det faktiskt är Kiruna kyrka. Jag är nog mer nöjd med helheten än någon enskild detalj.

Anders Lindgren har inget nytt bygge på gång. Men om sambon får bestämma kan även det bli något från Kiruna.

– Hon föreslog klocktornet och nya kommunhuset men jag har inte riktigt bestämt mig för något projekt än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.