Vetenskapen har visat att skogsbad sänker blodtrycket och nivåerna av stresshormon. Både kroppen och hjärnan slappnar av, immunförsvaret stärks och känslan av stress och ångest går ner, säger Hanna Kaasalainen. Foto: SVT

Nya hälsotrenden skogsbad ska minska stress och ångest

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbad som stressreducerande metod togs fram i Japan på 80-talet. Nu har metoden kommit till Sverige. Det handlar om en skogspromenad, men långsammare.

– När vi är i skogen brukar vi göra ganska mycket. Ofta är det att man ska springa eller plocka bär och det är förstås jättebra det också. Men ibland kan det vara bättre att sakta ner och bara ta in naturen, säger Hanna Kaasalainen.

Hanna Kaasalainen har utbildat sig inom metoden skogsbad, en metod för stressreducering som togs fram i Japan på 1980-talet.

– Jag har jobbat som forskare och miljökonsult och då fokuserat på den naturvetenskapliga kunskapen. Men kontakten med naturen har alltid varit min återhämtning och jag har saknat ett perspektiv där. Därför valde jag att gå in i det här med naturkontakt och vad det kan ge oss.

Hjälper kroppen på många sätt

- Vetenskapen har visat att de här kravlösa skogsvistelserna och skogsbad sänker blodtrycket och nivåerna av stresshormon. Både kroppen och hjärnan slappnar av, immunförsvaret stärks och känslan av stress och ångest går ner, säger Hanna Kaasalainen.

Hon hänvisar till forskning som framför allt gjorts i Japan och Sydkorea. Vad skiljer då ett skogsbad från en vanlig skogspromenad?

– Det behöver egentligen inte skilja så mycket, det beror på hur man promenerar i skogen. Men ofta så rusar vi. När vi skogsbadar så saktar vi ner, och då menar jag verkligen saktar ner. Sen fokuserar vi på våra sinnesintryck, ett i taget. Man kan hitta en plats och sätta sig eller lägga sig där och bara ta in naturen.

Mer tid i skogen

Hon tycker att vi borde ägna mer tid år att kravlöst bara vara i skogen.

– Jag tycker det är fantastiskt är att vi har 70 procent av Sveriges yta som täcks av skog. Allt det här finns här, helt gratis, för oss alla, säger Hanna Kaasalainen och brer ut med armen och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.