Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Haparanda kommun backar nu om gratis blöjor i förskolan Foto: SVT

Erbjöd gratis blöjor – nu backar Haparanda kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga gratis blöjor för förskolebarnen i Haparanda kommun – trots att man lovade det i början av januari. Anledningen är att kommunen lyssnar på rekommendationen från Sverige kommuner och regioner, SKR.

Strax innan jul kom en dom från Kammarrätten som ansåg att en förskola i Värmdö kommun inte hade rätt att låta föräldrarna betala för barnens blöjor. Domen överklagades sedan till Högsta förvaltningsdomstolen men de beslutade att inte ta upp fallet, och därmed vann kammarrättens dom laga kraft.

Haparanda ändrar beslut om blöjor

Många kommuner runt om i Sverige tolkade domen som att de då måste börja köpa in blöjor. En av dem var Haparanda kommun. I början av januari gick kommunen ut med att de hädanefter kommer erbjuda gratis blöjor på alla kommunala förskolor, men nu har de alltså ändrat sig i frågan.

– Vi följer SKR:s rekommendation och de har bedömt det här som ett enskilt fall. SKR anser alltså inte att domen är rättspraxis så vi avvaktar om det blir en ny bedömning av rättsläget, säger Jaana Ohtonen, skolutvecklare på Haparanda kommun.

Domstolar kan döma olika i blöjfrågan

En av anledningarna till att Sveriges kommuner och regioner, SKR, inte anser att det är rättspraxis är att det finns fyra kammarrätter i landet och praxis kan variera mellan dem.

– Vi ser det som fullt tänkbart att andra domstolar kan komma att döma annorlunda i den här frågan, säger Germund Persson, chefsjurist hos SKR till SVT Nyheter Skåne.

Skulle kostat upp till 100 000 kronor

Om Haparanda kommun hade köpt in blöjor till alla kommunala förskolor hade det kostat kommunen runt 100 000 kronor per år.

– Vi hade startat upphandlingsprocessen och kommit ganska långt med den. Nu måste vi avbryta allt och istället informera skolor och vårdnadshavare, säger Jaana Ohtonen, skolutvecklare på Haparanda kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer