Försäkringskassan kräver Haparanda stad på felaktigt utbetald ersättning till två personliga assistenter. Foto: Taner Caliskan/SVT.

Uppgav sig vara personliga assistenter åt mamma – som var i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Haparanda stad har som assistansanordnare och arbetsgivare skrivit under och godkänt tidsredovisningar på drygt 825 000 kronor för två personliga assistenter. Pengar som betalts ut utan att de personliga assistenterna haft rätt till dem.

De två assistenterna är anställda vid Haparanda stad som personliga assistenter för sin mamma. Vid en närmare granskning har det framkommit att deras mamma var i Spanien samtidigt som assistenterna var i Haparanda. Det innebär att det betalats ut ersättning till båda assistenterna utan att de utfört sitt jobb. Försäkringskassan krävde då att Haparanda stad skulle återbetala pengarna. Något Haparanda stad inte ansåg var deras ansvar och de överklagade Försäkringskassans beslut till Förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten pekar på arbetsgivaransvaret

Förvaltningsrätten har nu sagt sitt i frågan och går på Försäkringskassans bedömning. Det innebär att Haparanda stad, som attesterat tidsredovisningen och mottagit betalningen från Försäkringskassan, orsakat den felaktiga utbetalningen och därmed ska återbetala pengarna.

– Haparanda stad har, precis som om de vore en privat assistansanordnare och arbetsgivare, ett långtgående ansvar att se till att de tidredovisningar som lämnas till Försäkringskassan är korrekta, säger rådmannen Johan Gefvert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer