Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet träffar du Per Pesula i Övre Kukkola som är en av tre mjölkbönder i Haparanda kommun. Han vill se en rad politiska lösningar för att vända trenden. Foto: Joakim Nordlund

Haparanda urmjölkat på bönder – bara tre kvar: ”Åtgärdspaketet är ett slag mot ansiktet”

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottens bönder får nu 30 öre mer betalt per kilo för mjölken. Ändå går många på knäna ekonomiskt och antalet mjölkbönder har minskat kraftigt.

– Bara i Haparanda kommun har vi gått från femton till tre inom loppet av några år, säger Per Pesula i Övre Kukkola.

Priset på diesel slår bland annat hårt mot länets lantbrukare. Per Pesula och hustrun Åsa i byn Övre Kukkola i Tornedalen har sett antalet kollegor minska stadigt under de 30 år som Per har varit verksam som mjölkbonde på familjens gård.

– När jag blev bonde 1992 var vi 350 mjölkbönder i Norrbotten tror jag. Nu är vi nere i dryga 60 om jag är rätt informerad, säger han.

Vill se Finlands dieselmodell

När han går ut på gårdsplanen kan han se Finland på andra sidan Torneälven. Där har man sedan länge valt en färgad diesel som enbart får användas av jordbruksmaskiner.

– Det handlar om halva priset på diesel jämfört med den svenska. Bara där är det ju en stor fördel i konkurrensen för dem, säger han.

Skulle du vilja se samma lösning i Sverige?

– Ja. Ska jordbruket överleva i Sverige måste vi ha samma konkurrensvillkor som övriga Europa. Och ska vi kunna konkurrera med mat och livsmedel måste vi ju få samma förutsättningar som de andra tycker jag, säger han.

Det får ni inte i dag?

– Nej, det har farit i väg. Norge och Finland tittar på övriga Europa för att klara det inhemska. Det beror kanske på att de har haft krig ganska nyligen i förhållande till oss. De vet vad det innebär att vara utan mat.

”Bryr sig inte om den lilla människan”

Vad tänker du om politiker i beslutsfattande position?

 – Det känns som att politiker och tjänstemän på bestämmande nivå inte bryr sig om den lilla människan. Det är troligen så att de inte känner av om bränslet kostar tjugo eller trettio kronor litern, säger han.

Sågar åtgärdspaketet

Vilka tankar och reflektioner gör du över det åtgärdspaket som nyligen presenterades?

– Ett slag mot ansiktet mot många företagare, inte bara bönder. Då hjälper inte de här tusen kronorna som man får för varje bil. Det är ju en tank för oss i en vanlig liten personbil.

I klippet hör du mer av Per Pesulas tankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.