Hör kommunalrådet Sven Thornberg (C) om varför man gått ut med vädjan att använda munskydd vid trånga utrymmen. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Haparanda ”härmar” Finland – ser munskydd som en möjlighet

Uppdaterad
Publicerad

I Finland rekommenderas alla över 15 år att bära munskydd. Nu gör Haparanda kommun en ”light version” av rekommendationen och ser gärna att fler Haparandabor börjar använda munskydd på platser där det är svårt att hålla avstånd.

Under måndagen gick Haparanda kommun ut på sin hemsida och skrev att de gärna ser munskydd som ett komplement till de rekommendationer som redan finns.

– Det vi skriver är att munskydd kan vara en åtgärd som man använder sig av på offentliga platser eller där det är svårt att hålla avstånd, säger Sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda.

Coronaviruset i Norrbotten

Haparanda kommun har dock inte mandat att rekommendera alla att använda munskydd utan det är en fråga för Folkhälsomyndigheten, enligt Tornberg.

I videon ovan kan du höra kommunalrådet berätta anledningen till skrivelsen – och om Sven Tornberg själv använder munskydd eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet