Tusentals norrbottningar skadar sig varje år i fallolyckor. Foto: TT

Haparanda vill minska fallolyckor – delar ut gratis broddar

Publicerad

Haparanda kommun testar nytt grepp för att minska fallolyckorna – delar ut 500 gratis broddar.

Enligt Socialstyrelsen skadar sig tusentals norrbottningar i fallolyckor varje år – ett trettiotal omkommer. Många är 80 år och äldre.

Kommunen har köpt in 500 broddar

För att minska riskerna för fallolyckor utomhus använder sig nu Haparanda kommun av ett nytt grepp – gratis broddar. Kommunen har köpt in 500 broddar.

– Vi vet att halkolyckor är ett stort problem, framförallt bland äldre. Vi vet också att fallskador kostar samhället mycket pengar och orsakar lidande för de enskilda individerna, säger Maria Kaikkonen, hälso- och jämställdhetssamordnare, Haparanda stad, i ett pressmeddelande.

Gratis för Haparandas pensionärer

Nu kan alla äldre, mot uppvisande av legitimation och pensionärsintyg, hämta ut broddar på stadshuset i Haparanda.

– Vi delar ut gratis broddar till folkbokförda i kommunen som är pensionärer. Det är först till kvarn som gäller och jag hoppas verkligen att många nappar på erbjudandet, säger Maria Kaikkonen.

Fallolyckor i Sverige

Visa

Drygt 1 000 svenskar dör varje år till följd av fallolyckor. Cirka 70 000 personer skadar sig så allvarligt att de blir inlagda på sjukhus. De flesta är 80 år och äldre.

Socialstyrelsen har räknat på hur mycket det kostar kommuner och landsting och kommit fram till att kostnaden är 11,1 miljarder kronor/år. Då är inte kostnaderna för primärvården inräknade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer