Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Haparandaborna om de låga inkomsterna i kommunen. Foto: SVT

Haparandabor har näst lägst inkomst: ”Det finns ingenting här”

Uppdaterad
Publicerad

Haparanda är den kommun i landet där invånarna har näst lägst medianinkomst efter skatteavdrag, så kallad disponibel inkomst. Av landets 290 kommuner ligger Haparanda på plats 289. Sist ligger Årjäng.

Mediansvensken har ungefär 20 834 kronor per månad efter skatt men Haparandabornas medianinkomst efter skatt ligger på 16 658 kronor i månaden och det är näst sämst landet.

– Det tror jag faktiskt för jag har bott i södra Sverige och det är väldigt stor skillnad, säger Jaana Vasenius, boende i Haparanda.

Vad tror du det beror på?

– Ja, vad kan det bero på, det finns ingenting här och det finns inte arbete till folk, säger Jaana Vasenius.

Ingegerd Sandman från Haparanda håller med.

– Det kan ju inte vara något annat än att det finns någon som gör något här, som en större industri till exempel.

”Hänger ihop med befolkningsstruktur”

På kommunhuset träffar vi kommunalrådet Sven Tornberg (C) som säger att den låga inkomsten efter skatt är välkänt sedan många år.

– De hänger ju lite grann ihop med vår befolkningsstruktur att vi har en ganska stor del av äldre personer som har pension och många av dem låga pensioner. Och så vår näringslivsstruktur där handeln är den betydande delen med mycket deltidsarbeten, säger han.

Vad kan ni då göra för att förbättra läget?

– Från kommunens sida jobbar vi mycket med att skapa fler besöksanledningar till Haparanda så att de som jobbar inom handeln kan jobba fler timmar. Sen jobbar vi naturligtvis med att våra övriga företag ska kunna utvecklas och att fler ska komma hit till Haparanda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer