Se ”snabelflingan” – den nya snöflingan som forskarna hittat

Publicerad

Förra året upptäckte forskare på Luleå tekniska universitet en helt ny sorts snöflinga. Upptäckten gjordes med en ny sorts utrustning.

– Det är egentligen som en stor röntgenapparat som man röntgar ben och sådant med. Och så skulle vi testa om det gick att göra samma sak med snö, säger Johan Casselgren, biträdande professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet.

Forskarna gick ut och hämtade nysnö som nyss fallit i Luleå. Och experimentet gav ett minst sagt lyckat resultat.

– Det unika var att vi kunde se snöflingorna med sådan detaljrikedom. I provet fanns 500 snöflingor som alla var unika. Då fastnade vi för den här snabelflingan med sin unika geometri.

Hög upplösning

– Man har tidigare kunnat titta på på snö i röntgenutrustning men då inte med den här upplösningen, säger Johan Casselgren.

Studien av snöflingors uppbyggnad är en del i den snöforskning som bedrivs på LTU med syftet att bättre förstå hur man kan behandla snö för olika ändamål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer