Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet bjuder Luleåbon Moa Johansson Selberg på receptet till drinken som tog henne till final i ”Årets bartender”. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Här är drinken som tog Moa till final – Luleåbon vill bli årets bartender

Publicerad

Drinken ”Norrländska skogen” tog Luleåbon Moa Johansson Selberg till final i det Svenska Mästerskapet för yrkesaktiva bartenders. Och i slutet av maj kan titeln Årets bartender 2023 skakas hem. 

– Det känns jättekul men jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften – det är ett väldigt starkt startfält, säger finalisten.

Karriären inom restaurangbranschen startade för fem år sedan och därifrån har intresset för ett yrkesliv bakom baren växt vidare.

– Man har så mycket kreativitet och flexibilitet i yrket. Alla tycker om att dricka olika, säger Moa Johansson Selberg.

På tävlingstemat ”Local support” började Moa laborera med granbarr och åkerbär till vad som skulle bli drinken ”Norrländska skogen”.

Receptet som tog Moa till final

Med tre år som utbildad bartender under bältet ska Moa servera tre drinkar framför publik i Göteborg den 21 maj. Där väntar tre andra finalister och det är Svenska bartenders gille som korar årets bartender.

– Du blir bedömd i allt du gör. Från vad jag har på mig till hur jag pratar och hur jag skakar. Man blir väldigt spänd för jag känner att det måste sitta, säger hon.

I klippet får du receptet på drinken som tog Moa Johansson Selberg till final.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.