Det är livet att följa kvinnorna genom graviditeten och genom födandet och få se barnen efteråt, berättar barnmorskan Britt-Marie Strand. Foto: SVT

Barnmorskan Britt-Marie, 68, fortsätter jobba: ”jag löser inte korsord”

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten ligger på topp i Sverige när det gäller anställda som fortsätter att jobba efter 65 år. Anledningen är de stora pensionsavgångarna i länet.

Barnmorskorna i Sverige är den yrkeskategorin som jobbar längst tid. En av dem är 68-åriga Britt-Marie Strand som jobbar nästan halvtid på Råneås hälsocentral.

– Först och främst tycker jag att det är roligt. Och sen får jag tillskott till min pension och jag löser inga korsord så jag håller huvudet litet skärpt på det här sättet. Att jobba som barnmorska är världens bästa yrke. Det är livet att följa kvinnorna genom graviditeten och genom födandet och få se barnen efteråt, berättar hon.

Pensionerad vårdpersonal välkommen

Region Norrbotten har 400-500 anställda seniorer som är över 65 år gamla. Det är allt från läkare, sjuksköterskor, tandläkare, tandsköterskor till biomedicinska analytiker som fortsätter att yrkesarbeta länge.

– Det är vi och Dalarna som är de län som är inne i den största generationsväxlingen i landet. Generationsväxlingen gör att vi har många nya medarbetare och därför behövs också äldre erfaren personal som ställer upp. Det är vi tacksamma för, berättar HR direktören Ulrika Sundqvist på Region Norrbotten.

Uppskattas av vårdtagare

– Vi ger erfarenhet och jag ser att vi är väldigt många barnmorskor som är ute och arbetar deltid. Vi blir jättebra mottagna ute på arbetsplatserna och vi fyller ju en uppgift, förklarar barnmorskan Britt-Marie Strand på Råneå hälsocentral.

Gravida Fanny Larsson är en av kvinnorna som går hos Britt-Marie Strand. Fanny Larsson har åtta dagar kvar till den beräknade födseln och hon är nöjd över att en erfaren yrkeskvinna tar hand om henne.

– Det känns att hon är rutinerad och har stenkoll på läget, säger Fanny Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.