Hör vilka som kan drabbas när Region Norrbotten tvingas ställa in den planerade vården. Foto: TT/Jonas Hansson/Region Norrbotten

Tusentals kan få vänta på operation – chefläkaren listar vilka som drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen fattade Region Norrbotten beslut om att alla planerade operationer skjuts upp ännu en gång på grund av den andra smittvågen. Syftet är först och främst att frigöra resurser för akut vård och covidvården.

Regionens inriktningsbeslut om prioriteringen av vården gäller all planerad vård med medicinsk prioritet 3, som vård av mindre svåra akuta och kroniska sjukdomar. Och det kan handla om allt från planerade operationer till återbesök som ställs in.

– Jag vill inskärpa i oss alla, mig och er där ute, att vi måste ta ansvar och följa riktlinjerna nu, för det är det som kan påverka hela vården, säger Pia Näsvall, chefläkare på Region Norrbotten.

I klippet ovan hör du exempel på vilka operationer som ställs in – men också vilka eventuella undantag som kan göras trots att det handlar om vård med lägre prioritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet