Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är stadsflyttens första tvångsinlösen.

Här är stadsflyttens första tvångsinlösen

Uppdaterad
Publicerad

Stena metalls avfallshantering och återvinning av metall ligger på fastigheten dit Kiruna kyrka ska flyttas. Efter sju år av fruktlösa förhandlingar väljer Kiruna kommun nu att begära expropriation av Stenas fastighet.

Ärendet ligger nu hos regeringen för avgörande. Samtidigt har Kiruna kommun inte gett upp möjligheten att trots allt nå en frivillig överenskommelse med Stena Metall.

Enligt kommunens handlingar hade fastighetens behövt vara inlöst och verksamheten flyttad senast 2014. Men trots att förhandlingar har pågått sedan 2012 finns ännu ingen överenskommelse på papper.

Ärendet akut

Nu är ärendet akut. Fastigheten som ligger mellan kyrkogården och Kiruna nya centrum är den plats dit Kiruna kyrka ska flyttas omkring 2025-2026. Det kommer att krävas en hel del saneringsarbeten och markförberedelser innan det kan ske.

Stena metalls fastighetschef Martin Fast säger att de inte egentligen inte vill kommentera själva förhandlingen, men skriver till SVT:

”Vi tycker att vi haft en konstruktiv dialog och varit måna om att försöka finna lösningar på olika problem som diskuterats.”

”Inte med gott samvete”

Det här blir första gången som ett ärende i stadsomvandlingarna i Kiruna eller Malmberget blir ett expropriationsärende för regeringen.

Det som ytterligare komplicerar frågan är att nya kommunalrådet Gunnar Selberg (C) anser att LKAB och inte Kiruna kommun ska ta kostnaden för inlösen av fastigheten och flytten till en ny plats.

Därför har han valt att inte skriva på ett förslag till avtal som har legat på bordet.

– Jag kan inte med gott samvete där skattebetalarna ska kostnaden, säger han.

Nu förhandlar Kiruna kommun samtidigt både med LKAB och Stena metall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet