Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markbygdens vindkraftpark väster om Piteå kan bli Europas största. Här finns tillstånd att bygga 1100 verk på en yta större än Stockholm. Foto: Vlada Cakic / SVT

Här är vindkraftparken som kan bli störst i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Piteå i Norrbotten kan om tio år skryta med den största vindkraftparken på land i Europa. I Markbygden finns tillstånd att bygga 1 100 kraftverk på en yta större än hela Stockholm.

I somras gavs den tredje och sista etappen tillstånd av Mark och miljödomstolen. Det innebär att sammanlagt 1 100 kraftverk kan byggas på en yta som är cirka 5 gånger 2 mil, väster om Piteå. Svevind har drivit projektet i 20 år och flera stora internationella företag är nu med och bygger och investerar. Totalt handlar det om 60-70 miljarder.

– Det är ett utmanade projekt, inte bara för byggförhållandena utan även på grund av storleken, säger Evangelos Alexakis, platschef på byggledaren Wood.

Området ses som en guldgruva

Svevind anser att Markbygden är ett av de bästa ställena i Sverige för vindkraft. Det blåser bra, och det finns redan två stora kraftledningar att koppla på. En stor fördel är också att det bara finns något hundratal hus i området, och att motståndet därför är svagt- jobben lockar och vindbolagen betalar också en peng till bygden. Dessutom är naturvärdena låga i den hårt brukade skogen, även om projektet har fått ta hänsyn till tjädrar, orrar och kungsörnar, med tillräckliga avstånd.

– Vi är glada att vi har hittat den här vindfyndigheten och att vi kan använda den på ett bra sätt, säger Kristina Falk, tillståndsansvarig på Svevind.

Grannar vill stoppa kraftverken

Men alla är inte nöjda. Omringade av kraftverk i nästa etapp bor familjen Gustafsson. De vill stoppa parken som de menar förstör skogen, jakten och utsikten.

– Det blir ju en miljökatastrof. Det kommer ju att se för djävligt ut, säger Åke Gustafsson i Mandträsk.

– De pratade om att det skulle bli affärer och bensinmack, men det har ju inte blivit nånting. Vi blev ju lovade jobb men det var ju bara bullshit. Ortens åkeriägare har fått jobb, men det är väl det enda.

Jobb till bygden

I dag finns 179 vindkraftverk på plats, och i sommar kommer det att byggas nästan lika många till. Det handlar om tusentals lastbilstransporter från hamnen i Piteå med delar till tornen och närmare 70 meter långa vingar. Byggnation och underhåll kommer att ge många jobb.

– Bara sedan energikommissionen tog sitt beslut 2017 har det investerats ungefär 60 miljarder, och det kommer att ge över 14 000 arbetstillfällen, säger Charlotte Unger, vd på Svensk vindenergi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer