Det är framför allt vid det så kallade Unio-området som man tydligt ser hur dammet virvlar upp från upplagen och blåser in över de torrlagda delarna av sjön Luossajärvi och vidare mot de centrala delarna av Kiruna.
Extra insatser
En dag som denna sätter LKAB in extra insatser för att försöka minska damningen. Detta i form av två extra vattenbilar utöver de två ordinarie vattenbilar som dagligen bevattnar samtliga vägar inom industriområdet. Vid två krossar, där bevattning inte sker kontinuerligt, spolas ingångsmaterialet.
– Om inte det fungerar så stänger vi ned dessa två krossar, säger miljöingenjören Linnea Sjölund som arbetar med bland annat damningsfrågor vid LKAB i Kiruna.
Placeringarna av krossarna vid UNIO har varit föremål för diskussion och tidigare har man flyttat krossningen av sekunda pellets till en plats bakom Kiirunavara. Enligt Kiruna kommuns miljöchef Anders Fjällborg har klagomålen från Kirunaborna minskat väsentligt sedan dess.
”Inte optimalt placerade”
På Unio-området sker hantering och krossning av sidoberg, tillsatsmedel och en specialprodukt samt lastning och lossning av ut- och ingående material.
– Krossarna är inte optimalt placerade, men vad jag vet pågår ingen diskussion nu om att flytta den verksamhet som är kvar, säger Linnea Sjölund.
Hon påpekar att damningen från LKAB främst är av nedsmutsande karaktär.
– Vi har kontinuerlig mätning av PM10 vid Luossavaaraskolan sedan 2011 vilket visar på väldigt låga halter av små partiklar som är farliga att andas in.