Här bor flest vapenägare i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en myt om att alla i Norrbotten jagar. Men kanske har den lite sanning i sig när man tittar på statistiken?

För enligt siffror från Nyhetsbyrån Siren hamnar fem kommuner i Norrbotten i topp när antalet vapeninnehavare jämförs med befolkningen.

I Arjeplog har till exempel mer än var tredje invånare vapenlicens, vilket kan jämföras med Malmö där var femtionde invånare har det. Efter Arjeplog kommer Storuman, Sorsele och sedan Jokkmokk. I Jokkmokk har 29 procent av invånarna vapenlicens.

– Vanligast förekommande ändamålen för legalt vapeninnehav är jakt, följt av målskjutning. Troligtvis är det så att intresset för dessa ändamål är större i vissa delar av landet, säger Joakim Norenhag, processutvecklare och jurist på Polismyndighetens rättsavdelning, till Nyhetsbyrån Siren.

Av hela Sveriges befolkning är det sex procent, eller drygt 580 000 personer, som har vapenlicens. Flest vapeninnehavare till antal finns i Stockholm men om man jämför siffrorna med befolkningen så hamnar alltså många norrbottniska kommuner i topp.

Arjeplog 38 %

Jokkmokk 29 %

Pajala 28 %

Överkalix 27 %

Arvidsjaur 25 %

Övertorneå 24 %

Gällivare 21 %

Kiruna 20 %

Kalix 18 %

Älvsbyn 17 %

Boden 14 %

Piteå 12 %

Luleå 11 %

Haparanda 11 %

Riket 6 %

Källa: Polismyndigheten/SCB. Sammanställt av Nyhetsbyrån Siren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.