Mikael Alskog i Junosuando framför en av alla islyktor. Bakom honom ser man hur ljusen fortsätter lysa upp vägen i byn. Foto: Privat

Hundratals islyktor lyser upp Junosuando – finansieras med bybornas pant

Uppdaterad
Publicerad

Dan före dopparedan lastade tolv personer i Junosuando tre släp fulla med islyktor och placerade ut dem längs landsvägarna.

– Vi har en idé om att öka julstämningen, säger arrangören Mikael Alskog.

Arrangemanget har pågått sedan slutet av 90-talet. Grundaren heter Sven Rova men efter hand har Mikael Alskog utvecklat julmyset.

– Första gången vi gjorde detta satte vi ut marschaller. Det var 25 grader kallt och vi åkte runt i en gammal Amazon klockan tre på dagen. Det var bara det att ingen såg vad vi gjorde då marschaller brinner i fyra timmar och alla var inomhus och såg Kalle Anka, säger Mikael Alskog och skrattar.

La ut ljus i sju timmar

Efter detta kom de på att använda islyktor istället, och köpa ljus som brinner i flera dagar.

Igår måndag var det återigen dags för den årliga traditionen. Totalt placerade man ut 320 lyktor och ljus runt om i Junosuando. I år var det även ovanligt många som hjälpte till jämfört med tidigare år.

– Ett år var vi bara tre stycken. Då höll vi på från tio på kvällen till fem på morgonen. Nu tog det bara tre timmar.

Totalt ställdes 320 ljus ut i Junosuando natten mot julafton. Foto: Privat

Hundratals ljus – finansieras med pant

Tanken med islyktorna är att öka på julstämningen i byn och göra folk extra glada.

– Det är jättemånga som gillar det. Det känns som att fler är ute och promenerar och önskar varandra god jul.

Problemet är möjligen att det kan vara svårt att se varandra i mörkret, eftersom byborna stänger av gatubelysningen under ett dygn för att få ännu större effekt.

För att finansiera projektet brukade Mikael Alskog, som driver affären i byn, sponsra ljusinköpen. Men de senaste åren har man löst det på annat sätt:

– Vi har bett byborna att skänka sin pant istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.